29/10/15

De Bruyne: Τα 399 λεπτά που έκριναν την καριέρα του


Στις 31 Γενάρη 2012 (τελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου), η Τσέλσι και η βελγική Γκενκ ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους για τη μεταγραφή του –άγνωστου εκτός Βελγίου- νεαρού μεσοεπιθετικού Κέβιν Ντε Μπρούινε. Ο 21χρονος τότε Ντε Μπρούινε αποκτήθηκε από την Τσέλσι αντί 5,5εκ. λιρών (ψίχουλα για τα δεδομένα της τσέπης του Ρόμαν Αμπράμοβιτς) και παρέμεινε στη βελγική ομάδα μέχρι το καλοκαίρι του 2012, όταν και ενσωματώθηκε στην Τσέλσι. Παρά την εξαιρετική παρουσία του νεαρού Βέλγου με τη φανέλα της Γκενκ, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2011, η μεταγραφή του στην Τσέλσι ήταν καταδικασμένη να αποτύχει. Την εποχή εκείνη, οι «μπλε» ξόδευαν (ως συνήθως) πολλά χρήματα για να αποκτήσουν γνωστά ονόματα όπως οι Χουάν Μάτα, Ραούλ Μεϊρέλες ή τους πιο περιζήτητους νέους αστέρες όπως τους Εντέν Αζάρ, Ρομέλου Λουκάκου, Όσκαρ.

Μοιραία ο Ντε Μπρούινε δε χωρούσε στο ρόστερ και ακολούθησε το πεπρωμένο των πολλών νέων παικτών που αποκτά διαχρονικά η Τσέλσι. Έφυγε για τη Γερμανία και τη Βρέμη όπου έπαιξε δανεικός για ένα χρόνο στην Μπουντεσλίγκα με τη φανέλα της Βέρντερ. Ίσως η μοίρα του Βέλγου στην Τσέλσι να μην άλλαζε έτσι κι αλλιώς, ωστόσο το «φύγε εσύ, έλα εσύ» της περιόδου εκείνης στον πάγκο των «μπλε» σίγουρα δε βοήθησε. Ο Βίλας-Μπόας που τον απέκτησε απολύθηκε τον Μάρτη του 2012, ο Ρομπέρτο Ντι Ματέο τον Νοέμβρη του ίδιου χρόνου και ο Ράφα Μπενίτεθ τον Μάη του 2013. Όλοι αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα και είχαν μεγαλύτερες έγνοιες από το να παρακολουθούν την εξέλιξη ενός από τους πάμπολλους νέους παίκτες που αγόραζε και δάνειζε εδώ και εκεί ο σύλλογος.   


Το καλοκαίρι του 2013 επέστρεψε στο Λονδίνο ο Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος διαβεβαίωσε τον Ντε Μπρούινε ότι περιλαμβάνεται στα πλάνα του αρνούμενος προτάσεις από την Ντόρτμουντ και την Λεβερκούζεν για την πώληση του ποδοσφαιριστή. Η υπόσχεση του Μουρίνιο …έγινε πράξη: Από τον Αύγουστο μέχρι τον Γενάρη, ο Βέλγος έπαιξε σε 3 ματς πρωταθλήματος, και αυτά Αύγουστο και Σεπτέμβριο (συνολικά 132 λεπτά) και σε 3 ματς Λιγκ Καπ (συνολικά 267 λεπτά –το ένα ματς είχε και παράταση!) Από αυτούς τους 6 μήνες και τα 399 αγωνιστικά λεπτά, Μουρίνιο και Τσέλσι έκριναν ότι ο Ντε Μπρούινε δεν είναι αρκετά καλός και τον ξαπόστειλαν στη Γερμανία και τη Βόλφσμπουργκ, η οποία –ενθαρρυμένη από τα 34 ματς και τα 10 γκολ του ποδοσφαιριστή την προηγούμενη χρονιά με τη φανέλα της Βέρντερ- έδωσε 15 εκ. λίρες για να τον αποκτήσει.

Job well done! για την Τσέλσι που έβγαλε κέρδος 10 εκ. λιρών από ένα παίκτη που έπαιξε μόλις 6 σκάρτα ματς με τη φανέλα της. Ο Μουρίνιο πρόσφατα δήλωσε ότι παρότι δεν ήθελε να πουληθεί ο Ντε Μπρούινε, δέχτηκε την πρόταση της Βόλφσμπουργκ αφού ο παίκτης του είπε ότι δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τους συμπαίκτες του για να κερδίσει μια θέση στην ενδεκάδα και προτιμούσε να πάει σε μία ομάδα όπου θα είχε περισσότερες ευκαιρίες. Η εκδοχή του ποδοσφαιριστή είναι ότι μίλησε με τον Πορτογάλο μόλις δύο φορές, την πρώτη άκουσε ότι θα πάρει σύντομα ευκαιρίες και τη δεύτερη δυο μήνες μετά όταν ζήτησε να αποχωρήσει αφού ευκαιρίες άκουγε αλλά δεν πήρε. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, στη Βόλφσμπουργκ πήρε …73 ευκαιρίες (όσα και τα ματς που έπαιξε), σκόραρε 20 φορές, μοίρασε 37 (!) ασίστ και ο σεϊχης της Μάντσεστερ Σίτυ έδωσε 52 εκ. λίρες για να τον αποκτήσει…

Κακά τα ψέματα όμως, καλά και άγια τα γκολ και οι ασίστ στο βελγικό και στο γερμανικό πρωτάθλημα, ωστόσο όλοι περίμεναν το δεύτερο τεστ στην απαιτητική Πρέμιερ Λιγκ για να διαπιστώσουν για τι είναι τελικά ικανός ο 24χρονος πλέον Βέλγος. Όσο για ανταγωνισμό; Νταβίντ Σίλβα, Χεσούς Νάβας, Σαμίρ Νασρί και ο Ραχίμ Στέρλινγκ, νεοαποκτηθείς κι αυτός με πολλά εκατομμύρια. Τα νούμερα μπορεί να μη λένε πάντα την αλήθεια, αλλά ας κάνουμε μία εξαίρεση: 11 ματς μέχρι τώρα με τη φανέλα της Σίτυ, 6 γκολ, 6 ασίστ. Την ίδια στιγμή, ο πανάκριβος επίσης Στέρλινγκ σε 13 ματς έχει 5 γκολ και 3 ασίστ. Που κολλάει ο Ραχίμ; Στο ότι θα μπορούσε πιθανόν να τον αντικαταστήσει η Λίβερπουλ αγοράζοντας τον Ντε Μπρούινε (αλλά ξέχασα για τη Λίβερπουλ μιλάμε, πιο πιθανόν θα ήταν η σοφή μεταγραφική της επιτροπή να έδινε 50 εκ. λίρες για τον Μαρκ Νομπλ ή τον Φάμπιαν Ντελφ!)

Κι αν η Λίβερπουλ (και όλοι οι υπόλοιποι) χτυπάνε το κεφάλι τους που δεν πρόλαβαν τη Βόλφσμπουργκ το 2013 ή δεν έστειλαν έναν σκάουτερ στα ματς της Γκενκ μερικά χρόνια πριν (η Λίβερπουλ μάλιστα έχει συνάψει και επίσημη συνεργασία με τον βελγικό σύλλογο από το 2010!) τι να πει και η Τσέλσι που έχασε τον ποδοσφαιριστή μέσα από τα χέρια της και τον βρίσκει τώρα απέναντι της. Η αλήθεια είναι ότι η καριέρα του Ντε Μπρούινε στη Σίτυ μόλις άρχισε και είναι πρόωρο να θεωρήσει κανείς ότι θα είναι σίγουρα επιτυχημένη. Ίσως ξεφουσκώσει μετά από λίγο καιρό, ή όντως δεν αντέξει τον υψηλό ανταγωνισμό και τις απαιτήσεις μιας ομάδας όπως η Σίτυ. Ή ίσως πάλι να αποδειχθεί ο παίχτης που θα κάνει τη διαφορά, όπως ο Φάμπρεγκας το 2015, ο Φαν Πέρσι το 2013 ή (παραλίγο) ο Σουάρες το 2014. Δεν ξέρω ποια είναι η γνώμη σας, εγώ πάντως θα στοιχημάτιζα το δεύτερο. Τι λες και εσύ Ζοσέ; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου